mandag 22. oktober 2012

Rabattkode oversikt:)



Her er en oversikt over rabattkoder:)


  1. koden 312111 gir deg 10% rabatt på proteinfabrikken:) (gjelder til 31.12.12)
  2. koden KAF75J gir deg 25% rabatt på kalendere her:) trykk her:) gjelder ut okotober:) perfekt viss du vil lage din egen kalender med noen av bildene du har tatt:)
  3. koden: gaver10td gir deg 10% rabatt på gaver og gadgets. trykk her:) 
  4. ut å reise? trykk her.koden PENHAGEN57 gir deg 300 kroner i rabatt om du kjøper pakkereise for 3000 eller merog koden LANEWSANN3 gir deg 500 kroner i rabatt om du kjøper pakkereise for 5000 eller mer:) trykk her:)



fredag 19. oktober 2012

Veien til bedre økonomi og rikdom

Det er veldig mange der ute som har mange store drømmer som blant annet handler om rikdom. Det er fordi de fleste drømmer koster flesk eller er i seg selv å bli rik eller ha mye penger. Det er heller ingen hemmelighet at eg er en av de, og eg regner med du også er en av de, eller?

Det første er at du blir ikke rik uten å ta sjanser og det er som regel sant. Det er fordi du må jobbe hardt og ta sjanser for å bli rik, med mindre du arver en formue eller får en formue. 

En av tingene som er viktig å huske på når du går på veien til rikdom eller å ha sunnere og bedre økonomi er at du må starte hjemme. Du må tenke på din personlige økonomi og ikke sløse og kaste bort pengene dine på tull. 

Det kan hende du tenker det ikke er tull i det øyeblikket du gjør det, eller du tenker at 20 kroner er ikke så mye, men når du samler alt sammen så kan det fort bli store summer. 

Kan nevne et dømme:

Dere husker kanskje butikken som hette max 20? De solgte masse rart for maks 20 kroner og de fleste tenkte, det er billig. Det gjorde også en kamerat av meg. Vi skulle ha noen småting. Han skulle ha ditt og datt for det var så billig og når han kom i kassen kom det opp i 3-400 kroner. han fikk en bakoversveis. 
 og det er et eksempel, men det finnes 1000 vis av eksempel på dette. Bare regn sammen alle 20 kronene du har brukt den siste måneden og se?

Så poenget mitt er, start hjemme. dette er noe vi vil ta opp framover:)

mine enkle tips

  1. matbudsjett
  2. mat regnskap
  3. budsjett over månedens inntekter og utgifter
  4. regnskap over månedens inntekter og utgifter
  5. sett av til sparing
  6. ikke bruk penger på tull
  7. ler deg å velg billigere alternativ.




Bli rik del 1



Ønsker du å bli rik?
ja?
hvorfor ikke gjør noe med det?

eg kan ikkje love at du blir rik, men det kan hende du tjener noen penger på det. Eg kan selv innrømme at eg tjener penger på det og ønsker å dele dette med dere.

Eg hadde lyst å tjene penger og det er ingen hemmelighet, så eg gjekk inn på one.com og fant fremm til et domenenamn og betalte dette + webhotel. Det kostet meg 320 kroner. (100 kroner for domenenamn (varierer i pris)+ 100 kroner for etablering +  120 kroner for webhotel i 1 år)

Dette er penger eg har tjent inn igjenn + mer.

du kan også bruke leverandøren PROISP som koster litt mer, men denne har fått mange gode tilbakemeldinger fra kunder. Der koster det 99 for etablering + 120 kroner for 1 år med webhotell + 69 for domene (varierer i pris) + 25% mva) noe som blir 360 for 1 år

Dett er penger som en som regel får igjen, viss en har litt reklame på siden sin og er flinke med å oppdatere og ha lesere/besøkende:)

for å få reklame kan du registrere deg her:) trykk her:)

Eg kan innrømme at eg har tjent innigjen det eg har brukt, men huks på at det tar tid og det kan ta en stund før du får inntekter.

Veien til bolig del 3

Nå har du sett på de forskeligge eierformene og er klar for å se etter ditt eget sted å bo.

Da er det viktig:


  • Å finne noe som er innenfor dine økonomiske rammer
  • å finne en plass du vil trives i og som du vil bo i noen år.
  • bruk tid på å se på boligens standard og den tekninske standarden
  • les taksten nøye
  • les prospektet nøye og er det noe du lurer på, så spør du megler.
  • kjekk hvor mye felles gjelden er på 
  • kjekk for store fellesutgiftene er, husk at de er stigende (som oftest)
Når du har funnet en bolig som du synest ser bra ut, så er det på tide å gå på visning. Det kan også være lurt å få en godskjenning fra banken for de vil se på pris, fellesgjeld, fellesutgifter osv. 


På visning:

  • spør megler om alt du lurer på
  • undersøk boligen nøye
  • gjerne bank på yttervegger og lytt. 
  • se etter fruktskader, råteskader eller andre skader som kan koste deg dyrt
  • tenk på om du vil trives der.
  • er det støy? utsikt? 
  • er det godt vedlikehald?
  • er det skittent kan det, bety at de som bor der er slurven og det kan igjen bety skader og mangler som kan koste dyrt. 
  • det kan også være lurt å ha med noen på visning.
  • kjekk alt nøye.
  • er en vegg nymalt og alt annet er i dårlig stand? hvorfor malt en vegg? 
Ekstra viktig på baderom:
  1. Er baderommet rehabilitert av fagarbeidara og er byggebransjens våtromsnorm eller NBIs byggdetaljer fulgt viss det er skjedd etter 1994
  2. er det mebran under gulvet og er dene trukket under en godt festet klemring rundt sluken?
  3. er slukene skiftet og er det fall mot sluket?
  4. har det vert vannskader på bad eller kjøkken?
  5. Når er rørene fra? er de skiftet? er det planlagt skifting?
Andre viktige ting, angående boretslag/bygget. (undersøk på visning eller før)
  1.  Er det gjort vedlike hold på fellesrom, trappegang, tak, yttervegger, rør, det elektriske?
  2. er det planer om vedlike hold av fellesrom, trappegang, tak, yttervegger, rør, det elektriske?
  3. viss ja, på nr 1. vart det gjort av fagskyndige?
  4. viss ja på nr 2. Når vill dette arbeide starte, hva vil det koste? har boretslaget et vedlikehold fond de kan ta av eller blir det tatt opp fellesgjeld og i så fall hvor mye?
  5. Er det planlagt endringer i fellesutgiftene eller andre prosjekter som kan ha innverknad på fellesgjeld og fellesutgifter?

Det kan også være lurt å skrive seg på en liste og legge inn 1 kroners bud om leiligheten er av interesse. Da vil du ha muligheten dagen etterpå til å bare ringe å by om du skulle ønske det. Siden det første budet må være skriftlig. 
Som oftest får du ikke en bolig til 1 krone med mindre det er lav innskuddsbolig med veldig høy fellesgjeld. 

Husk å sett en ramme på hvor mye du kan by og husk å ha finansieringen i orden før du begynner å by. 

under bud runden er det viktig å holde seg innenfor dine økonomiske grenser og ikke bli reven med, siden det er veldig fort gjort. Det er både skummelt og spenenes.

En ting til, ikke la deg lure. 

husk, når du når dine økonomiske rammer. stopp. ikke la deg lure til å gå over din grense og risikere økonomisk ruin. 


Håper du vinner bud runden. Lykke til.




veien til bolig del 2

Nå har du vert i banken og fått deg lån, finansieringen er i orden og du har startet å se deg rundt etter en leilighet eller bolig. Så legger du merke til at det står, selveier, borettslag, aksjeleilighet,osv. Så hva betyr alt dette?

Aksjeleilighet

Da er leilighetene registrert som et aksjeselskap og du vil kjøpe 1 aksje som gir deg borett i den leiligheten. Da vil dere også betale månedlige fellesutgifter som dekker, kommunale avgifter, forsikring, vedlikehold av ytre vegger og tak, osv.

Når du kjøper en aksjeleilighet, så slipper du å betale dokumentavgift til staten som er 2,5 % av kjøpesummen, men du må betale noen 1000 i avgifter som pleier å komme på 4-5000 kroner.

En aksjeleilighet har også et styre som bestemmer og som skal ivareta elle beboerens interesse. Det er også regler og du står ikke så fritt som om det hadde vert selveier. Det er ikke alltid du kan leie ut boligen om det er av interesse og viss du får lov, pleier det å være en ramme som sier maks 3 år + du må ha bodd der minst 1 år først.

kan minne om at du må ha egen innboforsikring + at fellesutgiftene kan øke.

Andel/borettslag

Dette er mye det samme som aksjeleilighet, men her er det et borettslag og du kjøper en andel av borettslaget som gir deg borett til en leilighet i borettslaget. Du slipper også her å betale dokumentavgift til staten men må betale noen gebyrer som pleier å være på rundt 4-5000 kroner

Du vil her også betale felles utgifter som dekker, felles lån, kommunale avgifter, vedlikehold, forsikring, osv.

Et borettslag har også et styre som bestemmer og de skal ivareta alle beboerens interesse, så dermed er det regler som du må følge.

Du står heller ikke fritt til å leie ut.

Det er også slik at du kan risikere at fellesutgiftene øker og du må ha egen innbo forsikring. Kan også minne på at det kan hende du må være medlem i et boligbyggelag og det er forkjøpsretten på de fleste. Så selv om du vinner bude kan det hende noen andre får den viss de har lavere medlemsnr en deg.

Selveier

Her bestemmer du det meste selv, men kjøper du en leilighet i et bygg med flere så må dere samarbeide og ha god kommunikasjon.

Her betaler du kommunale avgifter, forsikringer, og alt slikt må du selv tenke på og betale inn selv.

Du betaler også en dokumentavgift til staten når du kjøper leiligheten/boligen som er på 2,5% av kjøpesummen så dette må du legge til når du byr slik du ikke overstiger dine økonomiske rammer.

her står du fritt i å leie den ut med en gang den er kjøpt om det er ønskelig.


Til slutt:

Skal du kjøpe leilighet og er førstegangskjøper kan det være lurt å kjøpe i andel eller aksjeleilighet.


Annet som kan være lurt å vite:

Eiet tomt

Her eier du eller boretslaget tomten selv.

Festet tomt

Her er det noen andre som eier tomten, men dere leier den for en sum hvert år. Avtalene gjelder som oftest i mange år og de pleier å bli forlenget når avtalen går ut, men ikke alltid.
Du kan også som regel kjøpe tomten av den som eier den.



Veien til eget leilighet/bolig. del 1

Er du en av de som ønsker ditt eget sted å bo?

Da må du få orden på finansieringen av din egen leilighet/bolig. Det er det som er det viktigste steget. Det er fordi du får ingen leilighet/bolig uten å ha penger til å kjøpe den, med mindre du får den i gave eller arver den.

Det som de fleste må gjøre er å gå i banken å spørre etter lån. Da er det viktig å ha 15% egenkapital, Det er noe staten har bestemt og bankene må følge.

Har du ikke de 15% kan du høre med familie og venner om du kan låne privat noe som er lov men er jo risiko på deres vegne. Viss ikke det går, må du begynne å spare og da er bsu et fin plass og spare + mange banker tilbyr også bsu 2 i tillegg til den vanlige bsu der du får samme rente, men på de pengene får du ikkje skattelette.

Så kan du gå i banken og låne, men det finnes en grense om hvor mye du kan låne der også. En grei regel er 3 ganger inntekten din før skatt. noen tar 4 gangen også.

Du bør også spare på bsu konto hver måned.

så har du disse punktene klar er det å kontakte din bank og få avtalt et møte om boliglån. Er du førstegangs kjøper har de noe som heter førstegangs lån og som vil gi deg veldig god rente og betingelser

Når du skal gå i banken og høre om lån er det alltid positivt at du har med, men dette vil banken nevne for deg også.


  1. sjølmelding for siste året
  2. lønnslipper for de 3 siste månedene
  3. har du andre faste inntekter utenom jobb, ta de med
det er også lurt:

  1. Det er også lurt å se på boligmarkedet og nevne noen eksempler du har sett på og kanskje har lyst å by på om lånet kommer i mål. 
  2. Noen andre ting som er lurt å tenke på er om du har noen lån fra før, som billån, forbrukslån osv så vil de gjøre at du får låne mindre til bolig. Dermed er det lurt å betale ned de.
  3. har du bil kan du også se på om du har bruk for den og om det er en mulighet å selge den. Det vil minske dine utgifter betraktelig og frigi kapital som gjør at det er enklere å få lån.
Vær obs

Det kan også være lurt å undersøke flere banker og se om de kan tilby deg bedre rente, det vil igjen spare deg for mye penger.

Lykke til:)