fredag 19. oktober 2012

veien til bolig del 2

Nå har du vert i banken og fått deg lån, finansieringen er i orden og du har startet å se deg rundt etter en leilighet eller bolig. Så legger du merke til at det står, selveier, borettslag, aksjeleilighet,osv. Så hva betyr alt dette?

Aksjeleilighet

Da er leilighetene registrert som et aksjeselskap og du vil kjøpe 1 aksje som gir deg borett i den leiligheten. Da vil dere også betale månedlige fellesutgifter som dekker, kommunale avgifter, forsikring, vedlikehold av ytre vegger og tak, osv.

Når du kjøper en aksjeleilighet, så slipper du å betale dokumentavgift til staten som er 2,5 % av kjøpesummen, men du må betale noen 1000 i avgifter som pleier å komme på 4-5000 kroner.

En aksjeleilighet har også et styre som bestemmer og som skal ivareta elle beboerens interesse. Det er også regler og du står ikke så fritt som om det hadde vert selveier. Det er ikke alltid du kan leie ut boligen om det er av interesse og viss du får lov, pleier det å være en ramme som sier maks 3 år + du må ha bodd der minst 1 år først.

kan minne om at du må ha egen innboforsikring + at fellesutgiftene kan øke.

Andel/borettslag

Dette er mye det samme som aksjeleilighet, men her er det et borettslag og du kjøper en andel av borettslaget som gir deg borett til en leilighet i borettslaget. Du slipper også her å betale dokumentavgift til staten men må betale noen gebyrer som pleier å være på rundt 4-5000 kroner

Du vil her også betale felles utgifter som dekker, felles lån, kommunale avgifter, vedlikehold, forsikring, osv.

Et borettslag har også et styre som bestemmer og de skal ivareta alle beboerens interesse, så dermed er det regler som du må følge.

Du står heller ikke fritt til å leie ut.

Det er også slik at du kan risikere at fellesutgiftene øker og du må ha egen innbo forsikring. Kan også minne på at det kan hende du må være medlem i et boligbyggelag og det er forkjøpsretten på de fleste. Så selv om du vinner bude kan det hende noen andre får den viss de har lavere medlemsnr en deg.

Selveier

Her bestemmer du det meste selv, men kjøper du en leilighet i et bygg med flere så må dere samarbeide og ha god kommunikasjon.

Her betaler du kommunale avgifter, forsikringer, og alt slikt må du selv tenke på og betale inn selv.

Du betaler også en dokumentavgift til staten når du kjøper leiligheten/boligen som er på 2,5% av kjøpesummen så dette må du legge til når du byr slik du ikke overstiger dine økonomiske rammer.

her står du fritt i å leie den ut med en gang den er kjøpt om det er ønskelig.


Til slutt:

Skal du kjøpe leilighet og er førstegangskjøper kan det være lurt å kjøpe i andel eller aksjeleilighet.


Annet som kan være lurt å vite:

Eiet tomt

Her eier du eller boretslaget tomten selv.

Festet tomt

Her er det noen andre som eier tomten, men dere leier den for en sum hvert år. Avtalene gjelder som oftest i mange år og de pleier å bli forlenget når avtalen går ut, men ikke alltid.
Du kan også som regel kjøpe tomten av den som eier den.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar