fredag 19. oktober 2012

Veien til eget leilighet/bolig. del 1

Er du en av de som ønsker ditt eget sted å bo?

Da må du få orden på finansieringen av din egen leilighet/bolig. Det er det som er det viktigste steget. Det er fordi du får ingen leilighet/bolig uten å ha penger til å kjøpe den, med mindre du får den i gave eller arver den.

Det som de fleste må gjøre er å gå i banken å spørre etter lån. Da er det viktig å ha 15% egenkapital, Det er noe staten har bestemt og bankene må følge.

Har du ikke de 15% kan du høre med familie og venner om du kan låne privat noe som er lov men er jo risiko på deres vegne. Viss ikke det går, må du begynne å spare og da er bsu et fin plass og spare + mange banker tilbyr også bsu 2 i tillegg til den vanlige bsu der du får samme rente, men på de pengene får du ikkje skattelette.

Så kan du gå i banken og låne, men det finnes en grense om hvor mye du kan låne der også. En grei regel er 3 ganger inntekten din før skatt. noen tar 4 gangen også.

Du bør også spare på bsu konto hver måned.

så har du disse punktene klar er det å kontakte din bank og få avtalt et møte om boliglån. Er du førstegangs kjøper har de noe som heter førstegangs lån og som vil gi deg veldig god rente og betingelser

Når du skal gå i banken og høre om lån er det alltid positivt at du har med, men dette vil banken nevne for deg også.


  1. sjølmelding for siste året
  2. lønnslipper for de 3 siste månedene
  3. har du andre faste inntekter utenom jobb, ta de med
det er også lurt:

  1. Det er også lurt å se på boligmarkedet og nevne noen eksempler du har sett på og kanskje har lyst å by på om lånet kommer i mål. 
  2. Noen andre ting som er lurt å tenke på er om du har noen lån fra før, som billån, forbrukslån osv så vil de gjøre at du får låne mindre til bolig. Dermed er det lurt å betale ned de.
  3. har du bil kan du også se på om du har bruk for den og om det er en mulighet å selge den. Det vil minske dine utgifter betraktelig og frigi kapital som gjør at det er enklere å få lån.
Vær obs

Det kan også være lurt å undersøke flere banker og se om de kan tilby deg bedre rente, det vil igjen spare deg for mye penger.

Lykke til:)







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar